نيكي متناسب با معرفت |
در روايت نقل شده كه عربي باديهنشين خدمت امامحسين(ع) رسيد و عرض كرد: اي فرزند رسول خدا(ص) خونبهاي كاملي را ضمانت كردهام و اكنون از پرداخت آن عاجزم، پيش خود گفتم از بزرگوارترين مردم درخواست كمك كنم، كسي را بزرگوارتر از آلمحمد(ص) نديدم. حضرت فرمود: «از تو سه مسئله ميپرسم، اگر يكي را پاسخ دادي يك سوم خونبها را به تو ميدهم، و اگر دو تا را پاسخ گفتي، دو سوم آن را و اگر همه را پاسخ دادي، همه خونبها را به تو خواهم داد.»
اعرابي عرض كرد: تو كه دانا و بزرگواري، آيا از مثل من ميپرسي؟! امام حسين(ع) فرمود: «بله از جدم رسول خدا شنيدم فرمود: نيكي(بايد) به اندازه معرفت سائل باشد. اعرابي عرض كرد: آنچه به خاطر مبارك ميرسد بپرس، اگر پاسخ گفتم كه چه بهتر، و اگر نه، آن را از شما ياد ميگيرم.
حضرت پرسيد: بافضيلتترين عملها كدام است؟ عرض كرد: ايمان به خدا
پرسيد: آنچه از مهلكه نجات ميبخشد چيست؟ عرض كرد: اطمينان به خدا
پرسيد: آنچه آدمي را زينت ميبخشد چيست؟ عرض كرد: دانشي كه با بردباري همراه باشد.
پرسيد: اگر آن نادرست بود (و نشد) چه چيز؟ عرض كرد: ثروتي كه با جوانمردي (و بخشش) همراه باشد.
پرسيد: «اگر آن نيز نادرست بود (و نشد) چه چيز؟ عرض كرد: فقري كه با شكيبايي همراه باشد. پرسيد: «اگر آن هم نادرست بود (و نشد) چه چيز؟ عرض كرد: صاعقهاي كه از آسمان فرود آيد و او را بسوزاند زيرا چنين كسي، شايسته آن است. پس امام حسين(ع) (از پاسخ او) خنديد و كيسهاي را كه هزار اشرفي داشت، به او داد و انگشتر خود را كه نگين آن دويست درهم ميارزيد به او بخشيد و فرمود: «اي اعرابي طلاها را به طلبكاران خود بپرداز و انگشتر را در مخارج زندگي صرف كن» اعرابي هداياي حضرت را گرفت و گفت: «خدا بهتر ميداند رسالت خود را در كجا قرار دهد (و چه كسي را اين مقام رفيع بخشد.)
منبع : كيهان - فرهنگ جامع سخنان امام حسين، ص 833
استدراج الهي |
قال الحسين(ع): الاستدراج من الله سبحانه لعبده ان يسبغ عليه النعم و يسلبه الشكر.
امام حسين(ع): استدراج خداي سبحان نسبت به بنده خود اين است كه نعمتهاي خود را بر او سرشار ببارد و توفيق شكر آنها را از او بگيرد.
منبع : كيهان - فرهنگ جامع سخنان امام حسين(ع)، ص850
شرايط امامت |
قالالحسين (ع): ما الامام الا الحاكم بالكتاب، القائم بالقسط، الدائن بدينالحق.
امام حسين (ع) فرمود: كسي ميتواند امام جامعه اسلامي باشد كه طبق احكام كتاب خدا حكم كند و قسط را اقامه كند و دين حق را بر پا دارد.
منبع : كيهان- بحارالانوار، ج 44، ص 334